O Piscu

Sreten S Petković
Beograd, 23. jula 1953.
petkovicsreten(at)gmail.com

Rođen sam sredinom prošlog veka, jula 1953.god. u Beogradu; sin kovača Stanka Petkovića iz Leskovca i majke Milosave Marković, Ariljske omladinke došle u Beograd na izgradnju. Školovan sam u sistemu tehničkog obrazovanja i pomalo na svoju ruku. Možda je baš to ključno mesto moje biografije.

 

Prvo sam napisao zbirku pesama „Pesme o pitanjima“ i objavio 1999. ratne godine. Napisao sam i roman o životu Rembranta van Rajna i objavio ga 2008 godine kod „Dobre knjige“. Prethodno mi je „Rad“ objavio zbirku priča „Čudne stvari“ u kojoj se jedna priča (Tajna Marka Plata) bavi životom Ticijana. Ostale priče govore o Marku Polu, Mehmedu Sokoloviću... 2010. „Prometej“ je objavio drugo izdanja romana o Rembrantu pod promenjenim nazivom „Rembrant, mlinarev sin“, kao i prevod ovog romana na engleski „Rembrandt, the miller's son“. Napisao sam i još nisam objavio nekolike zbirke priča („Dodir tišine“, „Priče koje izmiču kraju“ i druge.), roman „Ženska vrata“.

 

Živim u Beogradu i prozor mi gleda u jednu trešnju koja prva najavi promenu vremena. Prvo njoj opadne lišće kada dolazi zima i prva cveta u proleće.