Bes - Siže

U planinsko selo Zapadne Srbije dolazi mladi par, državljana Amerike: dr. za međunarodnene odnose Filip Janjić i njegova devojka Milena Krsmanović, novinarka „Njujork tajmsa“. Dolaze posle bombardovanja Srbije i uspostavljanja demokratske vlasti. Žele da u kući Milenine majke u zaseoku Kusakovića naprave svadbu i venčaju se u maloj crkvi u susednom selu.

Šetajući šumarcima oko sela i uživajući u krajoliku Filip nailazi na izazovni prizor: lepa sredovečna žena povijena nad poslom radila je na vezivanju slame. Tanka letnja haljina prilepila joj se uz telo, a belina butina i jedre lepe noge sijale su se na suncu. Grudi koje su joj skoro ispale iz haljine klatile su se u ritmu kretanja tela i kao vesele veverice igrale se u slami. Filip je prvo bio zatečen, a onda joj priđe požele da se poigra sa njom. Njegova oholost nije htela da propusti ovakvu priliku.

Prišao joj je sa leđa i na silu je obljubio. Žena se branila, vikala i otimala ali je njegov stisak bio silovit.

Ostavio je na slami i odšetao dalje svojom stazom ne sluteći kakve će posledice po njega, njegovu ženu i njihove planove sve to imati.

Film treba da iskaže sukob tradicionalnog i na moralu zasnovanog života koji se odvija u ovom kraju i nove nametljive i osione životne filozofije koja se može nazvati „američki način života“. Sukob lokalnog, tradicijonalnog i nametljivog globalnog načina života za koji svi Američki predsednici govore da će ga braniti svim sredstvima. Zato što sve što je njima potrebno predstavlja njihov legitimni interes, njihovo shvatanje globalizacije je nametanje njihove volje i interesa silom. Sukob koji se događa je sukob sa tradicionalnim načinom života ukorenjenim u Srpskom narodu i zasnovanim na njegovoj Pravoslavnoj veri i Crkvi. Sa druge strane na osionosti sile koja ima razumevanja samo za svoje interese i želi da nametne vladavinu novca i interes malog broja prebogatih ljudi. Ovi nametljivi ljudi koji svoje interese hoće da brane nekom lažnom globalističkom idejom i civilizaciskim normama, koje, uostalom nisu ostvarili ni u svojoj zemlji.

Muž ove nesrećne žene, radeći kod pčela, je bio dovoljno blizu da sve vidi ali i dovoljno daleko da nije mogao da joj pomogne. U besu ruši košnice iz kojih izleću razbesnele pčele. Opija se i odlazi kući rešen da se osveti. Svoju ženu nalazi u štali. Videvši da izbegava njegov pogled, svoj bes iskazuje tako što je i on siluje. Žena svesna „krivice“ mu se prepušta ali prvi put u životu sa njim ne vodi ljubav nego taj čin doživljava drugačije, kao kaznu. Potom je ostavlja očajnu i odlazi rešen da se osveti ovom osionom čoveku. Uz piće njegov bes raste. Pod uticajem prijatelja i svog bratanca Marka shvatio je da će osvetom upropastiti svoju ljubav i porodicu i sve njihove živote.

Njegov sinovac Marko, koji sprema osvetu ali i pomaže stricu i strini da prevaziđu posledice tog zločina na najbolji način za njih , postaje kreator događaja iz potaje. Marko želi da njegovi stric i strina razumevanjem i ljubalju koja je između njih postojala prevaziđu ovo stanje i sačuvaju svoj život ali i da prestupnika kazni na njegov američki način, poručujući pritom da sila silu nađe i da se zlo na zlo nastavlja. On kao plemenit mladić želi da ovog čoveka natera da shvati posledice svoje osione i nametljive životne filozofije koja proističe iz „američkog načina života.“ No isvoju žustrinu plaća životom.

Filip i Milena prolaze kroz razna iskušenja ali na kraju kod njih pobeđuje ljubav ostaju zajedno i u Srbiji pored svega što su o njoj znali i mislili.

Rasplet ove priče završava se u danu ubistva Premijera Srbije Zorana Đinđića, koji sigurno jeste žrtva promena koje je započeo u Srbiji, a koje „neko ko od Srbije takva kakva je ima neobjašnjivo veliku korist nije hteo da dopusti“.

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.