Rembrant, mlinarev sin

Kolač od maslačka i rogača

 

Mladići o ženama misle slično kao neplivači o moru. Moraju da skoče i zaplivaju, kako i kada, zavisi više od svih drugih nego od njih. Mnoga pitanja im se postavljaju a nemaju strpljenja da ih reše. Slana je reč od koje očekuju odgovor a žedan sluh koji im se nada.

Noć je nasledila kratak dan. Sa mora je duvao vetar i gurao sve pred sobom, kao pijani mornar kada ne može da pronađe svoju lađu.

Ležao sam u mlinu na svom mestu, na složenim vrećama, i osluškivao senke koje vetar stvara igrajući se sa plamenom lampe.

Rembrant, mlinarev sin

Opis knjige: 

Biografski roman o životu Rembranta van Rajna, jednog od najvećih slikara sedamnaestog veka. Pored toga što se ostvario u ljubavi i umetnosti, dva najvažnija oblika sreće u životu, doživeo je da sve izgubi samo zato što je bio opčinjen svojim snom, a nije na vreme shvatio nameru svojih protivnika.   Danas, kada mnogi ljudi prolaze stazom identičnog stradanja, možda bi njegovo iskustvo moglo da im pomogne.   Rembrant, mlinarev sin ukazuje i na neke moderne aspekte života i dostignuća naše civilizacije, koje je Rembrant razumeo u svom životu i vremenu.

Izvod iz knjige: 

“Od kada sam te ugledao Saskija, opčinio sam svoje misli tobom. Tvoja privlačna ženska mekota i pogled koji je prepoznao obostranu žudnju postali su moja radost života. Trenutak za snove. Dodir tvoj mi je promenio namere. Učinio nemoguće mogućim. Doneo mi je smiraj i naučio me da se nadam. Moje puste noći odagnala si u jednom trenu. Promenila si mi misli, pokrete, tišinu. Pogled mi je zasijao od tvog osmeha. Kao neukrotivi vetrovi, ruke su mi se pokretale u milovanje prema tebi. Budila si u meni svakog časa nemir i čežnju.”

Subscribe to RSS - Rembrant, mlinarev sin