Bes - nastavak (35.k.-43.k)

35.k Radovan

Na livadi ispod zabrana Radovan radi oko košnica sa pčelama, Povremeno zastane i gleda prema brdašcu nasuprot njegovom na kome njegova žena Milanka radi na vezivanju prošlogodišnje slame u snoplje.

Beli kabriolet dolazi u selo

36.k Zaljubljeni par

Srednja Dobrinja, oko podneva.

Seoskim putem koji krivuda između brda u belom kabrioletu voze se mlađi čovek i žena. On je u belom odelu i sa belim šeširom na glavi a ona u kostimu crveno crne kombinacije sa crvenim šeširićem na glavi. Razgovaraju, smeju se i povremeno ljube . Sa muzičkog instrumenta svira neka moderna muzika, hejvi metal. Povremeno zastanu i dive se prirodi .

37.k. Zanimljivi posetioci

Meštani sa velikom pažnjom osmatraju ovaj čudni par prolaznika . Neki sa simpatijama gledaju na njih dok drugi sa nevericom okreću glavom pitajući se ko su oni i gde su se uputili. Predrag zvani Tranzula dolazi kod komšije Petra zvanog Loje.

38.k. Tranzula

Kuća Petra Loja u vreme ručka. Petar i njegovi ukućani za stolom ručaju. Videvši Predraga pozivaju ga za sto ( pokretom ruke ali on odmahuje a oni više ne insistiraju već nastavljaju ručak.

Predrag: E Petre džaba ga bilo jesi čuo došo Jamerikanac!

Petar: Kakav Jamerikanac? Hoćeš da popiješ jednu, A?

Predrag: Daj jednu meku, vidi ovako idem ja juče kroz Kusakoviće kad tamo šeta čovek u belom odelu sa šeširom isto belim. Kažem mu ja „Dobar dan“ a on ćuti i kao ne vidi me. Daj još jednu, na dve noge sam došao. E kažem ti, džaba ga bilo odmah ga skroziram, ovaj mora da je Jamerikanac.

Petar: Kažeš da si ga skrozirao? Kako si znao? Hoćeš još jednu,a?

Predrag: Pogledam ga ja dobro, džaba ga bilo a onda sretenem dole niz livadu Stojanku i ona mi kaže da joj je došla ćerka iz Jamerike i dovela đuvegliju.

Petar: Ona mala Milena Stojankina došla i kažeš dovela đuvegliju? Ama kakav je jesi li ga osmotrio? Hoćeš još jednu ,a?

Predrag: Kada ja neću, nisam ja od onih što neće , taj njen đuveglija Jamerikanac neki čudan čovek natakao cviker stavio šešir pa kako da znam kakav je kada ga ne vidim u oči? Gospodin jeste jamerikanski! Nego daj još jednu pa da idem .

39.k. Dovikivanje

Milenka koja radi oko stoga sa slamom i Radovan koji radi sa pčelama posmatraju prizor na drumu onda se Milenka okrene ka Radovanu i mahne mu dovikujući :

Radovane, ej Radovane, vide li ti ko je ono?

On joj odgovara:

Ne čujem te, ali videh da neko čudan ide putem. Možda je to tvoja sestrična Milena sa onim svojim amerikancem, čuješ li me Milena? Vidi pogaziće nam ovce. Ludi Tole ih nagoni pravo na njih. maše i on njoj i pored toga što vidi da ga ona ne čuje. Oboje nastavljaju da rade.

Sekvenca: Ovce

40.k. Tola

U susret ovom automobilu ide čobanin zvani Ludi Tola sa nekoliko stotina ovaca. Ovce okružuju automobil čiji vozač uzbuđeno svira i gestikulira. Čobanin prilazi ženi i sa interesovanjem je posmatra dok se njen prijatelj i vozač nervira, svira sirenomi galami na engleskom: „Sklanjaj te ovce seljačino putevi su za vozila a ne za ovce i ostavi mi ženu na miru. Sada ću da te prebijem kretenu jedan.“

41.k. Čopor kerova

Vozač pokušava da izađe iz vozila ali ga čopor kerova koji čuvaju stado napadne i on se brže bolje vraća u kola.

42.k. Đoka

Filip: Milena reci mu da skloni te ovce sa druma i prestani da mu se osmehuješ. To me vređa. Čuješ li ti mene?

Milena: Ma ne uzbuđuj se toliko, vidiš da je neposredan. Sada će se skloniti sa druma i on i ovce. Nije mi jasno zašto se ti toliko uzbuđuješ.

Filip: Da smo u Americi sada bi ga ustrelio koltom. Kreten jedan primitivni, ali ti mi nisi jasna zašto se smeješ?

Čobanin uz osmeh pomiluje Milenu a zatim pređe na stranu vozača skine gaće i pokaže mu đoku vrlo ozbiljan skoro ratoboran(kao da mu pokazuje oružje), zatim zvizne u prste, a psi rasteraju ovce sa puta. Vozilo odlazi uzbrdo dok čobanin gleda za Milenom smeškajući se.

43.k.

Mamina kuća, dedina česma

Filip: Jesi li videla molim te ovog kretenna. Znaš šta mi je pokazao? Kurac mi je pokazao kao da mene zanima kakav organ ima životinja. Tebe je skoro silovao. Narušio je naša ljudska prava.Stoka jedna.

Milena: Baš te impresionirao(smeje se) prema meni je bio učtiv i pristojan ali tebe je hteo da uplaši očigledno. To što se toliko uzbuđuješ znači da je uspeo u svojoj nameri. Filipe vidi iza onog brežuljka je mamina kuća. Jedva čekam da vidim mamu. Vidiš ovu česmu, podigao ju je knez Miloš Obrenović svom pisaru nekom mom daljem rođaku Krsmanoviću. Tu je bila uvek najbolja voda. I sada ima vode, moraš da je probaš.

END

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.