Bes - Lica

Filip Janjić amerikanac srpskog porekla, kao i svi amerikanci nametljiv, osion i prepun sebe i svojih američkih stavova izgrađenih u okviru američkog načina života kroz školovanje i služenje u armiji SAD. Slabo govori srpski jezik ali ga vešto konbinuje sa engleskim. Obučen u belo odelo sa belim šeširom na glavi i lulom u zubima. Ponaša se kao pred kamerama, spektakularan je, govori glasno i smeje se nametljivo. Čovek ogrezao u lagodan i raskošan život. Voli kratke i strasne veze sa malo starijim ali lepim ženama. Milena je lepa i obrazovana žena koja je drugačija od svih žena sa kojima je bio . Opredelio se za ženidbu sa njom zato što ga ona odvlači od starih navika a dopada mu se. On ima već trideset i pet godina i krajnji je momenat da se oženi. Način života u njegovoj porodici naprotiv, pogoduje njegovim strasnim nagonima i žudnji za promuskulitetom i kratkotrajnim vezema sa starijim ženama bez obaveza. Sebe smatra odabranim za život kojim živi i da je sa njegove strane dovoljno što odlazi povremeno u crkvu i daje donacije i milostinju sirotinji.

Milena Krsmanović, njegova buduća žena , novinar Njujork tajmsa , lepa obrazovana i veoma inteligentna žena koja pleni svojom pojavom. Jako voli svoju tetku Milenku i poštuje svog teču Radovana. Misli da njen budući suprug Filip ima problema sa komunikacijom tako da sve do samog kraja nastoji da ga opravda a i njemu da objašnjava ono što ni njoj nije jasno tako da pomalo izaziva komične situacije. Zaljubljena je u Filipa i ne zna za njegove sklonosti ali ga drži na oku. Pokušava da mu ponudi drugačije shvatanje života i približi duhovno stanje srbskog naroda. Nema dobre kontakte sa Filipovom porodicom. Smatra da je porodica puno uticala na njega da se negativno formira kao nemaran i osion čovek. Nada se da će njihov zajednički život omogućiti pozitivne promene kod Filipa i da će njegovo obrazovanje dati pozitivno usmerenje.

Milanka Erić, sredovečna lepa i veoma izazovna žena kojoj je to prirodno stanje tela i duha i pritom nema nikakvih nepristojnosti već je ta izazovnost u prirodnoj ženstvenosti koja uzbuđuje ali se i poštuje. Voli svog muža Radovana koji je pesnik i mudrac i sa kojim je doživela i živi veliku ljubav sve do tog dana kada joj se dogode stvari koje nije mogla nikako ni da zamisli. Bude silovana od strane nepoznatog čoveka ali i od strane svog Radovana koji njihov ljubavni život koristi da iskaže svoj bes. Radovan želi i nju da kazni zato što joj se tako nešto dogodilo. Ipak, Milanka pronalazi način da sačuva i svoj život i ljubav sa Radovanom i doprinosi jednom uzvišeno i kulturnom razrešenju ove situacije.

Radovan Erić, seoski mudrac , tih i određen čovek , pesnik , govornik rado viđen na svadbama i slavama veoma duhovit ali ozbiljan čovek koga nije lako pomeriti. Ipak događaj koji ga je pomerio i primorao na radnje koje u životu nikada ne bi mogao ni zamisliti. Potpuno razbije američkom građaninu životni stav i pristup i ugrozi koncept američkog načina života koga razobliči kao sistem bez kriterijuma etičkih vrednosti. Kod čoveka koji mu je silovao ženu ali se i ženi njegovom rođakom uspeva da stvori moralnu katarzu i da ga potpuno promeni i na taj način bes i gorčinu prelije u duhovnu pobedu iz koje izlazi spreman da oprosti, razume i odbrani svoju ljubav kao pravi muškarac i džentlmen. Svaka naša pobeda nad zlom je pobeda Gospodnja.

Marko Erić, sinovac Radovanov, mladić sa kikom lep i visok sa prodornim pogledom. Nekada je bio zaljubljen u Milenu. Karatista , student teoriske fizike i ekspert za računare. Rivalski posmatra Filipa ali je izuzetno plemenit, mudar i pouzdan čovek. On jedini pored Radovana, Milenke, i Filipa zna da je Filip silovao Milanku . Na sebe preuzima režiju ove specifične osvete želeći da tog belosvetskog fićfirića nauči pameti a da pritom ne ugrozi čast svog strica i strine. Maskira se u Majkla čuvenog ubicu iz američikh filmova.

Tola Todor Marić, student matematike koji u slobodno vreme čuva seoske ovce i tako zarađuje . Voli poeziju i šalu pa ga svi zovu Ludi Tola, ali on nimalo nije za podcenjivanje i oni koji ga poznaju veoma ga cene. Voli žene i generalno se svim ženama udvara ali na specifičan način koji izaziva smeh i kod onih koji bi trebalo da se smeju ali i kod onih drugih. Čita poeziju i voli mleko i sve zna i sve vidi šta se događa u selu. Nosi cilindar kojim je prepoznatljiv u celom kraju. Vešt je u rvanju seoskim stilom i u borbi sa motkom. Daje komične tonove ovoj priči. Prvi je Markov saradnik u realizaciji plana osvete. Maskira se uHanibala Lektora čuvenog ubicu iz filmova strave i užasa. Izdresirao je mečku koju vodi po selu i igra sa njom.

Jordan Simović, seljak visok sa ogromnim rukama i snagom. Plav kao stari Sloven. Prijatelj i sardnik Markov i Tolin. Maskira se u Kosača takođe ubicu iz američkih filmova. Vozi automobile, traktore i kultivatore , jaše na magarcu tako da mu se noge vuku po zemlji ali i svira trubu sam po šumi.

Majka Stojanka Krsmanović, majka Milenina i sestra Milenkina. Seljanka kojoj ništa ne može da promakne, koja sve vidi čuje i zna. Jedino nije saznala šta se događa oko svadbe svoje ćerke. Pravi sir i peče rakiju. Voli da ogovara preko plota sa komšinicama. Zeta gleda kao stranca i stalno mu nalazi manu ali poštuje volju svoje ćerke koju voli iznad svega. Često se rastuži za pokojnim Sretenom, svojim mužem, te sama pod ambarom plače i razgovara sa njim.

Bil Janjić, Filipov stariji brat, Meklaud Kejn njihov prijatelj i crnac Džoni Replik, agent CIA-e i reper pozvani su od strane Filipa da mu pomognu, a i da prisutvuju njegovom venčanju. Džoni Replik biva zarobljljen i stavljen na muke po uzoru na američke filmove strave i užasa. Na kraju zavoli Srbiju i sprijatelji se sa seljanima. Veseli se pod šatrom sa trubačima. Meklaud stalno psuje Bila što je bombardovao Srbiju.

Ivana Erić, Milenkina i Radovanova ćerka student slikarstva i engleskog jezika i knjižnjvnosti , lepa devojka koja kao i njena mama ostavlja utisak miline na ljude oko sebe . Sa sestrom Milenom i njenim verenikom vodiće razgovor o savremenom shvatanju ljubavi, globalizaciji i američkom shvatanju života.

Predrag zvani Tranzula komšija koji voli da popije poneku više a ima običaj da svima priča šta je čuo i video. Kada bude prepričavao događaj sa puta kada je Tola pokazao Filipu đoku izazvaće Filipov bes i ovaj će ga isterati iz dvorišta ali i prvi put doći u sukob sa taštom.

Seljaci, rođaci i komšije: Petar Loje, Kovina, Milijana, Sreten Zunzo, Jeremija, poštar Stanoje, trubači, pevačica narodne muzike, striptizeta Ela, slikar Đorđe, monarh Jefrem, policajci, ciganska čerga i svatovi. Čopor seoske dece koja prate radnju i premeštaju se sa mesta na mesto ne propuštajući događaje u filmu imaju funkciju prenošenja radnje. Ponekad daju i svoje interesantne i duhovite komentare. Kao neka vrsta prologa u filmu.

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.